x

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt

Biografie

Filmmaken begint voor Marieke Widlak (1993) in het stilstaan bij dingen waar we normaal aan voorbij lopen. Ingewikkelde onderwerpen onderzoekt ze in verhalen dichtbij huis. Zo maakt ze het moeilijk bespreekbare toegankelijk. Waarom is waardering uiten naar dierbaren soms zo moeilijk? Wat is een thuisgevoel? Wanneer is liefdadigheidswerk succesvol? Hoe ver zijn we bereid te gaan voor het behoud van een gelukkige relatie?

In 2018 heeft ze haar debuut gemaakt met de korte documentaire: Nu of Nooit Meer. Hiermee is ze afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Een opmerkelijke keuze, Marieke studeerde namelijk Ruimtelijk Ontwerp op de academie. Ze besloot echter in haar laatste jaar een heel persoonlijk verhaal te vertellen in ander medium: documentaire.

Nu of Nooit Meer ontving de Wildcard van het Nederlands Filmfonds, de Drempelprijs van de Willem de Kooning academie, de award voor ‘beste debuut’ op het Eindhoven Film Festival en de award voor ‘beste film’ op het Tilburg Film Festival. Daarnaast is de documentaire uitgezonden door de NPO, Canvas en verschillende filmfestivals.

In 2020 is haar tweede korte documentaire Centen van Knegsel uitgekomen, als onderdeel van het Teledoc Campus traject en nam ze deel aan het Next traject, het Playgrounds programma voor jong talent voor diegenen die vernieuwende visuele representaties maken.

Met de gewonnen Wildcard in 2018 heeft Marieke de korte documentaire CORRIE gemaakt die in 2022 is uitgekomen en haar première heeft gevierd op het Nederlands Film Festival.

CORRIE is net als Centen van Knegsel terug te zien op 2doc. En Nu of Nooit Meer is te zien via Ethics Filmservice.